Welke methode heeft de voorkeur?

Koch Method CW Trainer van G4FONMorse is een taal waarmee we communiceren. Het is dus zaak om karakters (en woorden) te leren herkennen, te vertalen zonder denkproces. Kies dan ook vanaf het begin voor de gewenste eindsnelheid om individuele karakters en woorden als klank te leren herkennen.
Dit kan volgens de methode Koch, of volgens die van Farnsworth.

Koch

Methode Koch start met twee karakters op volle (gekozen) snelheid. Pas nadat 90% van het geseinde foutloos genomen kan worden, wordt een volgend teken toegevoegd (meer informatie op de Koch-pagina).

Farnsworth

Morse Cat ProgrammaOok bij de Farnsworth-methode worden de tekens op snelheid geseind, maar nu met extra lange pauzes tussen de tekens om bijv. op een gemiddelde snelheid van 5 wpm uit te komen (had verboden moeten worden).
Geleidelijk worden die pauzes dan herleid tot de normale verhouding. Verder wordt bij deze methode gestart met meerdere tekens en voegt elke volgende ‘les’ er weer een aantal aan toe.
Meestal wordt de snelheid met twee getallen aangegeven. Zo betekent 12/5: dat de snelheid van de tekens 12 wpm is, maar de tussenruimten tussen de tekens zodanig dat de gemiddelde seinsnelheid op 5 wpm uitkomt.

Volgens sommigen zou die inbreuk op de correcte tussentijd kunnen leiden tot een verkeerde seintechniek. Erger is dat door die extra spatiering onze hersenen er bij betrokken worden. Zoals bij elk leerproces doet ons brein zijn uiterste best om dingen voor ons op een rijtje te zetten. In dit geval: bedenken welk teken op te schrijven. En zoals in de openingspagina vermeld, dat gaat aardig op lage snelheid met die lange spaties, maar wordt een obstakel bij hogere snelheden zonder die extra spatiering.
De Farnsworth methode wordt/werd o.a. in de CW-cursussen van de ARRL en van de VERON toegepast.

U begrijpt het, we lopen niet warm voor de Farnsworth-methode.
De Koch-methode daarentegen is de manier om tijdens het leerproces het brein buiten spel te zetten. En het werkt nog ook!

Waarom er bij de meeste Koch-trainers dan toch een Farnsworth timing mogelijk is?
Dat is een gevolg van de gehanteerde methode waarop voorheen morse-examens werden afgenomen. Zo werden bijv. de tekens met 12 wpm geseind maar de pauzes verlengd om de algehele snelheid (G4FON noemt dat “Effective Speed”) op 5 wpm te brengen.

Overigens was Donald R. “Russ” Farnsworth W6TTB (sk) niet de ‘ontdekker’ van de naar hem vernoemde methode, maar paste deze toe in zijn rond 1959 uitgebrachte CW-leersysteem op grammofoonplaten.

Software

Er bestaan diverse programma’s die in meer of mindere mate de genoemde methoden als uitgangspunt hebben. We beperken ons tot vier:

MorseCat werkt volgens de Farnsworth-methode en laten we hier buiten beschouwing.
De andere zijn specifiek voor de Koch-methode gemaakt, ook al hebben ze (instelbare) Farnsworth-timing als optie.
LCWO werkt in uw browser en biedt veel extras.

Nu zijn in al die programma’s tal van zaken te wijzigen of in te stellen, waardoor kiezen nogal lastig wordt. Zeker als het alleen maar gaat om verbetering van de morsevaardigheid.

Beginners wil ik adviseren om voor de ‘echte’ Koch-software te kiezen.
Voor anderen het advies: probeer ze allemaal, bestudeer de help bestanden, raak vertrouwd met de mogelijkheden en bepaal dan uw keuze.

Bedenk wel dat zo’n programma op computer of internet een prachtig hulpmiddel is, maar dat zonder regelmatig oefenen succes is uitgesloten.