75 jaar NATO – PA75PBV

In het weekend van 20 en 21 april 2024 wordt herdacht dat 75 jaar geleden de NATO werd opgericht. Daarom zijn er een aantal radiostations in de lucht op diverse locaties in Nederland. In dit weekend zijn er diverse locaties te bezoeken uit de tijd van de koude oorlog. Een van deze locaties is het voormalige marinevliegkamp Valkenburg .

Op dit vliegveld was de Marine Luchtvaart Dienst actief, hun taak bestond uit de onderzeeboot bestrijding met patrouillevliegtuigen. Dit was van 1946 tot 2005.

Op het vliegveld is ook een bezoekerscentrum die verteld over de historie van dit vliegveld dit begon ongeveer in 1937 tot en met 2005.

Op 20 april zijn de volgende activiteiten, radioamateur station en het bezoekerscentrum is open waar de historie wordt verteld van het vliegveld.

Call: PA75PBV

Datum: zaterdag 20 april 2024

Tijd: 10:00 tot 16:00

In dit weekend zijn er diverse locatie open in Nederland voor meer informatie hierover bezoek de website https://pa60cuba.nl/pa75navo-zendstations/

Voor informatie over het vliegveld Valkenburg website: https://vliegveldvalkenburg.nl/

Voor algemene informatie over dit weekend website: https://www.liniebreed.nl/nieuws/nieuw-weekend-van-het-verdedigingserfgoed-2024/

Graag zien we u op zaterdag 20 april bij PA75PBV

Namens de crew PA75PBV .

Markus van der Vlugt

Tafel voor je QRP-set

Markus PE1HOY heeft voor zijn portable activiteiten een handige tafel voor zijn apparatuur gemaakt. Klik hier voor tekst en uitleg.

Verkoping bij CRASH museum 10 en 11 februari 2024

Fort bij Aalsmeer, onderkomen van het CRASH museum wordt gerestaureerd. Door deze restauratie wordt de radiokamer verplaatst en kunnen niet alle spullen mee. De overtollige spullen zullen tijdens een verkoping op 10 en 11 februari a.s. worden verkocht. Klik hier voor een overzicht van de te verkopen spullen. Meer informatie over het CRASH museum vindt u hier.

 

Adres:

Aalsmeerderdijk 460

1436 BM  Aalsmeerderbrug (Rijsenhout)

 

150 jaar Regiment Verbindingstroepen

Op 14 en 15 februari vindt er een speciaal HF-evenement plaats.
Locatie: KEK-gebouw, Stroe.
Dit evenement is vrij toegankelijk voor iedereen: actief dienend, veteraan of bd-er.

Maar liefst 36 uur lang ‘in de lucht’ met een speciaal station ter ere van 150 jaar Regiment!
Het callsign van de regimentsradioclub (PI4VBD) wordt gebruikt.
Er zullen historische, hedendaagse en toekomstige HF-radio’s gebruikt worden. De radio’s worden bediend door de instructiegroep LRR (Long Range Radio), verzamelaars van historische radio’s en leden van het museum, KMS-leerlingen en….. ook door bezoekers.
Zij mogen onder begeleiding verbinding maken, mochten ze dat graag willen.

De meeste radio’s zijn te vinden in de benedenbar in het KEK-gebouw en worden ook vanuit daar bediend. De antennes en de voertuigen staan rondom het gebouw opgesteld. Ook komt er bezoek van Duitse en Britse tegenhangers.

Bijna alle radio’s die ooit door Nederland zijn gebruikt, worden tijdens dit evenement werkend getoond en er zullen verbindingen gemaakt worden over de hele wereld. Dus beslist geen static show, maar juist een werkende show!
Ook tijdens de receptie op 15 februari is alles in bedrijf, dus beslist  de moeite waard om een kijkje te gaan nemen en wellicht zelf verbinding te maken!

 

(Bron: www.verbindingsdienst.nl)

Jaarlijkse verkoping 12 december 2023

Dinsdag 12 december a.s. vindt weer onze jaarlijkse verkoping plaats. Onder leiding van veilingmeester Sjaak PA0JCA zullen weer vele amateurspullen van eigenaar wisselen. Dit is de gelegenheid om de shack op te ruimen. De verkoping begint om 20.00 uur in wijkcentrum De Meent, Orion 3 in Amstelveen.

Gebruik rekenmachine bij N en F examens

Van de commissie Opleiding Zendexamen is onderstaand bericht ontvangen met betrekking tot het gebruik van een rekenmachine tijdens het examen:

“alleen de nieuwe Casio rekenmachine FX-82NL mag worden gebruikt bij de examens radiozendamateur F en N;

Zoals bekend, mag de kandidaat geen eigen rekenmachine meenemen in de examenzaal. Hij krijgt de rekenmachine kort voor het examen in bruikleen verstrekt door het CBR en moet deze na het examen inleveren. Tot nu toe werd de Casio FX-82EX in bruikleen gegeven, maar die machine is niet meer verkrijgbaar en wordt over enige tijd bij het CBR niet meer gebruikt. Het nieuwe type is de Casio FX-82NL,”

Te lezen is dat op kort termijn de oude rekenmachines nog even beschikbaar blijven, hoe lang nog is de vraag en daarom gebruik de nieuwe machine en oefen daarmee omdat de invoer van de gegevens kan verschillen.

73 A. Nijveld PA0XAB Vz Cie Opl Zendexamen.

 

70 cm repeater in Mijdrecht

Leesmap oktober 2023

De nieuwe leesmap is nu uit. Wat die zoal te bieden heeft, ziet u hier

40 jaar Radio Onderdelen Markten in Assen

Radio Onderdelen Markt Assen zaterdag 7 oktoberOp zaterdag 7 oktober 2023 vindt de jubileum beurs “40 jaar Radio Onderdelen Markten in Assen” plaats in de Veilinghallen (Flowerdome) van Eelde.

Naast jaren actief contesten op VHF en hoger, heeft de stichting Radio Contest Groep Assen in 40 jaar tijd meer dan 60 beurzen georganiseerd op gebied van computer techniek en radio hobby. Hierdoor hebben we allerlei amateur projecten kunnen ondersteunen in de noordelijke provincies evenals de repeatergroepen in deze regio.

Deze beurs wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de radio- en ATV techniek. Maar ook voor hobby enthousiasten op computer gebied, elektronica en zelfbouw is er genoeg te beleven. Er is een ruime mate van aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen in allerlei variëteit.

We gaan ook weer stands inrichten waar demonstraties worden gegeven over de mogelijkheden van radio, elektronica, mini PC’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder genot van een hapje en drankje.

Twee beurzen voor de prijs van één

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de toegangsprijs op € 3,50 houden. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis.

De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde. En wel aan de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 en is uitstekend verlicht en verwarmd. Deze hal bevindt zich op pakweg 12 km ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze radio markt is voor het publiek geopend vanaf ongeveer 9:30 tot maximaal 15:00 u. Adres: Burgemeester J.G. Legroweg 80, 9761 TD EELDE.

QRP dag 30 september 2023

Op zaterdag 30 september a.s. houdt de afdeling een QRP dag op het terrein van Ijsclub De Amstelbocht, Molenpad 2 in Ouderkerk aan den Amstel. Op deze ruime en praktisch storingsvrije locatie is er volop gelegenheid om te experimenteren met (zelfbouw)antennes en sets. Voor koffie en thee wordt gezorgd, lunch en andere versnaperingen dienen zelf meegebracht te worden.

Deze dag begint om 09.00 uur en eindigt om +/- 18.00 uur.

U bent van harte welkom.