Experimenten door Markus PE1HOY

In de aanloop naar de QRP-dag op 30 september a.s. heeft Markus PE1HOY al een experiment gedaan met een zelfbouwantenne en een QRP set. Zie hieronder zijn verslag:

 

Voor de komende velddag en QRP dag heb ik nog een kleine test uitgevoerd. De locatie was het recreatie terrein “Bosdijk “ een gebied wat ligt tussen Wilnis en Vinkeveen. Een terrein wat in de week erg rustig is, alleen wat vissers en mensen die de hond uitlaten. De masthouder die ik had gebouwd getest, en hij bleef staan. Werkt er goed met de spanbanden en daarna de mast erin.Voor de antenne heb ik een zelfbouw end-fed gebruikt. de lengte van de draad  is 10 meter en deze antenne is voor de 10 en 20 meterband. Ik heb hem om de mast gewikkeld en wordt dan een vertikale antenne.

De FT 818 werkt op 5 Watt maximaal in SSB, met een vermogensmeter tussen tuner en antenne kwam ik uit op ongeveer 3 Watt. Het geheel draaide op een accu van 12V 9Ah.

Ik had voor de spanning twee powerboxen meegenomen.

De eerste verbinding was met Portugal rapport 5-7 , wat een genot op zo’n locatie,  geen storing van QRM, er kwam zelf een Amerikaan door in Texas wel S1 tot S2 maar was te horen. En thuis heb ik al gauw een storing staan van S8 tot S9.

Daarna een experiment gedaan met Anton, PE1JAS op 40 en 80 meter, helaas hoorde wij elkaar niet, Maar toch leuk om zo te experimenteren bedankt Anton. Daarna een station in Schotland, Aberdeen en daarna Noord-Ierland. Inmiddels wat het alweer 11 uur geworden en er kwam onweer opkomen. De spullen weer ingepakt, en ik kon terugkijken op een leuke ochtend.

Conclusie, ook in de randstad zijn er plekjes om een set en antenne te testen.

Gebruikte apparatuur:

  • Masthouder voor de Spiderbeam mast ( 10 meter )
  • Zelfbouw mini End-fed voor de 10 en 20 meterband ( HF Kits )
  • FT 818.
  • Tuner Z817.
  • 2x Accubox 12V 9Ah.

 

 

 

Op de velddag wil ik een dipool antenne uitgaan testen. En ben benieuwd hoe dit gaat.

 

Markus PE1HOY