Verslag PB75PBV

Hieronder volgt het verslag van Markus PE1HOY over zijn activatie van PB75PBV:

 

Op 20 april 2024 is PA75PBV actief geweest op het voormalige vliegkamp Valkenburg.

Dit vliegveld is in gebruik geweest tijdens de koude oorlog door de Marine luchtvaart Dienst.

Hier stonden vliegtuigen voor de onderzeeboot bestrijding.

De geschiedenis van het vliegveld wordt verteld door het museum op deze basis.

En omdat het weekend van het erfgoed was en 75 jaar geleden was is er een zendstation actief geweest.

Om 08.00 was ik aanwezig en kon ik na een bak koffie beginnen met de opbouw, ik had een QRP station mee, je denkt ik hoef niet zoveel mee te nemen maar toch lag de auto vol.

Ik begon met het opbouwen van de antenne.

De antenne bestond uit een pvc-houder voor een glasfibermast van 10 meter en daarom heen een draad van 10 meter en een balun 1:49.

Later nog de houder extra vastgezet aan de bomen omdat de mast door de wind behoorlijk scheef ging staan.

Deze combinatie had ik reeds op de QRP dag in Amstelveen uitgetest.

De QRP set bestond uit een FT818 en een automatische tuner LDG Z817.

De antenne is bedoeld voor 20 en 10 meterband en met de tuner kan ik ook op 40 meter werken.

De organisatie had ons in een partytent een plaats gegeven voor de ingang, gelukkig een stevige tent want af en toe felle regen en harde wind er zo was er weer zon.

Er was een QRP-station, een CW-station en een aantal oude vliegtuig zendontvangers.

Het voordeel van deze locatie geen storing van buitenaf. Met als resultaat dat ik met het QRP-station veel leuke verbindingen kon maken de verste was Israël en een Rus.

Zo zie je dat met 5-6 watt mooie verbinden kan maken.

Hans PC4E was zeer actief als telegrafist, ooit ook zijn beroep bij de MLD, morse blijft voor veel mensen toch iets geheims maar Hans nam de tijd om het publiek uit te leggen wat morse is.

PA3BOH was er met een demo van een T618 vliegtuig zendontvanger.

 

Er waren veel bezoekers ruim 300 mensen, ook was er de mogelijkheid om een rondrit te maken over het vliegveld met een bezoek aan de verkeerstoren en de munitiebunkers.

Dit was uniek want dit is normaal niet mogelijk, de rondrit werd gedaan door oude legervoertuigen de Dikke DAF.

Het vliegveld wordt nu langzaam een woonwijk, het is te hopen dat een stukje historie wel kan blijven bestaan, Als crew van PA75PBV hebben wij een mooie en leuke dag gehad.

Ik bedank het bestuur van het museum , de collega’s radiozendamateurs en ook de vele zendamateurs die even kwamen kijken.

Even nog wat informatie.

Museum Valkenburg: https://vliegveldvalkenburg.nl/

Antenne end-fed zelbouw: https://www.hfkits.nl/

Mast spiderbeam: https://www.hfkits.nl/

Houder mast zelfbouw: internet You-Tube

QRP set: FT818 en tuner wel op een netvoeding.

Markus pe1hoy

 

 

9 april a.s. lezing door Theo PA1TK

Op de afdelingsavond van 9 april a.s. zal Theo Köhler PA1TK een lezing houden over zijn jarenlange ervaring met VHF-UHF dx-pedities en contesten. De avond begint om 20.00 uur en wordt zoals gewoonlijk gehouden in Ontmoetingscentrum De Meent, Orion 3 in Amstelveen.

 

 

Foto: PA1TK

QRV vanuit Gambia ??

Hein PA3AYV heeft contacten in Gambia en vraagt zich af of er mogelijkheden zijn en er belangstelling voor is om een DX-peditie te houden naar Gambia. Als je na het lezen van onderstaand stukje van Hein enthousiast geworden bent neem dan contact op met hem op.

Ooit werkte ik bij de gemeente Uithoorn en kende daar een collega, Ria Rugge.
Vanaf het moment, dat ik – vele jaren later – hoorde dat zij was geëmigreerd naar Gambia en daar trotse eigenaresse was geworden van een mooie lodge voor de ontvangst van gasten, heb ik mijn fantasie laten gaan over een mogelijk bezoek, uiteraard gecombineerd met amateuractiviteiten vandaaruit (want zo’n kans laat je niet lopen). Maar tot nu toe is het er nooit van gekomen.

Toch is dit idee altijd bij me blijven knagen.
Tegelijk kwamen er dan een heleboel vragen boven drijven.

Hoe krijg je als buitenlander daar een zendmachtiging ?
Worden er in Gambia überhaupt zendmachtigingen uitgegeven ?
Wie zouden er mee willen doen (ik ga er geen éénmansexpeditie van maken!)
Zou Ria eigenlijk wel zo’n groepje zendamateurs kunnen en willen herbergen ?
Is er ook ruimte om antennes te plaatsen ?
Is er 220 Volt ? Zijn er in de buurt mogelijkheden materialen te kopen ?
Hoe krijg je je apparatuur over de grenzen ?

Enz enz

Op welke vragen ik het eerst een antwoord moest zoeken (waar moet ik beginnen) was eigenlijk de grootste vraag !!

Intussen heb ik ervoor gekozen eerst Ria maar eens te benaderen.

Zij denkt dat haar accomodaties heel geschikt zijn. Er zijn over en weer natuurlijk nog wel een hoop vragen, maar in principe denkt zij een groep van 5 á 6 personen heel goed te kunnen huisvesten en er is ruim terrein om de lodge, zodat het plaatsen (afspannen) van antennes geen al te groot probleem hoeft te zijn.

Over het aanvragen van zendmachtigingen heb ik intussen ook wat informatie verzameld.
Dat lijkt niet al te moeilijk. Er zijn in Gambia tussen 1948 en heden circa 150 machtigingen aan radiozendamateurs afgegeven. Daarvan zijn er ongeveer drie min-of-meer (incidenteel) actief. Dat maakt het land aantrekkelijk voor een DX-peditie, zou ik zeggen.

De bedoeling van dit stukje is om te polsen of er binnen de afdeling Amstelveen belangstellenden zijn om aan zo’n “uitstapje” mee te doen, want dat is het volgende punt dat ik wil onderzoeken.

Daarnaast ben ik nieuwsgierig of er binnen (of buiten !) de afdeling mensen zijn met ervaring op het gebied van dx-expedities en/of met QRV zijn vanuit Gambia.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

73 – Hein Bloemers – PA3AYV
email: mpuithoorn (at) gmail.com
Tel/Whatsapp: 06-14797160

Tafel voor je QRP-set

Markus PE1HOY heeft voor zijn portable activiteiten een handige tafel voor zijn apparatuur gemaakt. Klik hier voor tekst en uitleg.

Verkoping bij CRASH museum 10 en 11 februari 2024

Fort bij Aalsmeer, onderkomen van het CRASH museum wordt gerestaureerd. Door deze restauratie wordt de radiokamer verplaatst en kunnen niet alle spullen mee. De overtollige spullen zullen tijdens een verkoping op 10 en 11 februari a.s. worden verkocht. Meer informatie over het CRASH museum vindt u hier.

 

Adres:

Aalsmeerderdijk 460

1436 BM  Aalsmeerderbrug (Rijsenhout)

 

150 jaar Regiment Verbindingstroepen

Op 14 en 15 februari vindt er een speciaal HF-evenement plaats.
Locatie: KEK-gebouw, Stroe.
Dit evenement is vrij toegankelijk voor iedereen: actief dienend, veteraan of bd-er.

Maar liefst 36 uur lang ‘in de lucht’ met een speciaal station ter ere van 150 jaar Regiment!
Het callsign van de regimentsradioclub (PI4VBD) wordt gebruikt.
Er zullen historische, hedendaagse en toekomstige HF-radio’s gebruikt worden. De radio’s worden bediend door de instructiegroep LRR (Long Range Radio), verzamelaars van historische radio’s en leden van het museum, KMS-leerlingen en….. ook door bezoekers.
Zij mogen onder begeleiding verbinding maken, mochten ze dat graag willen.

De meeste radio’s zijn te vinden in de benedenbar in het KEK-gebouw en worden ook vanuit daar bediend. De antennes en de voertuigen staan rondom het gebouw opgesteld. Ook komt er bezoek van Duitse en Britse tegenhangers.

Bijna alle radio’s die ooit door Nederland zijn gebruikt, worden tijdens dit evenement werkend getoond en er zullen verbindingen gemaakt worden over de hele wereld. Dus beslist geen static show, maar juist een werkende show!
Ook tijdens de receptie op 15 februari is alles in bedrijf, dus beslist  de moeite waard om een kijkje te gaan nemen en wellicht zelf verbinding te maken!

 

(Bron: www.verbindingsdienst.nl)

Jaarlijkse verkoping 12 december 2023

Dinsdag 12 december a.s. vindt weer onze jaarlijkse verkoping plaats. Onder leiding van veilingmeester Sjaak PA0JCA zullen weer vele amateurspullen van eigenaar wisselen. Dit is de gelegenheid om de shack op te ruimen. De verkoping begint om 20.00 uur in wijkcentrum De Meent, Orion 3 in Amstelveen.

70 cm repeater in Mijdrecht

Leesmap oktober 2023

De nieuwe leesmap is nu uit. Wat die zoal te bieden heeft, ziet u hier

40 jaar Radio Onderdelen Markten in Assen

Radio Onderdelen Markt Assen zaterdag 7 oktoberOp zaterdag 7 oktober 2023 vindt de jubileum beurs “40 jaar Radio Onderdelen Markten in Assen” plaats in de Veilinghallen (Flowerdome) van Eelde.

Naast jaren actief contesten op VHF en hoger, heeft de stichting Radio Contest Groep Assen in 40 jaar tijd meer dan 60 beurzen georganiseerd op gebied van computer techniek en radio hobby. Hierdoor hebben we allerlei amateur projecten kunnen ondersteunen in de noordelijke provincies evenals de repeatergroepen in deze regio.

Deze beurs wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de radio- en ATV techniek. Maar ook voor hobby enthousiasten op computer gebied, elektronica en zelfbouw is er genoeg te beleven. Er is een ruime mate van aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen in allerlei variëteit.

We gaan ook weer stands inrichten waar demonstraties worden gegeven over de mogelijkheden van radio, elektronica, mini PC’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder genot van een hapje en drankje.

Twee beurzen voor de prijs van één

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de toegangsprijs op € 3,50 houden. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis.

De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde. En wel aan de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 en is uitstekend verlicht en verwarmd. Deze hal bevindt zich op pakweg 12 km ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze radio markt is voor het publiek geopend vanaf ongeveer 9:30 tot maximaal 15:00 u. Adres: Burgemeester J.G. Legroweg 80, 9761 TD EELDE.