SDR is er nu voor iedereen

De afdeling VERON VRZA Twente biedt een ieder die belangstelling heeft of kennis wil maken met Software Defined Radio de mogelijkheid deel te nemen aan het Zelfbouwproject LIMA SDR.
Het Lima SDR zelfbouw project is ontwikkeld door Deutscher Amateur-Radio-Club e. V. Ortsverband Duisburg (L02). Lima-SDR is een zelfbouw project voor iedereen die zich voor Software Defined Radio technologie interesseert. Omdat de Lima SDR ook geschikt is voor degene die geen ervaring hebben met de moderne componenten of geen ervaren zelfbouwers zijn, was dit voor de VERON-VRZA afd. Twente het ideale zelfbouwproject voor geïnteresseerden in Software Defined Radio. Het concept voldeed aan alle eisen die we vooraf gesteld hadden. Zoals prijs kwaliteit, eenvoudig in te regelen en geen bijzondere apparatuur noodzakelijk. Ook de aanwezigheid van een bouwbeschrijving waarin stap voor stap de opbouw is beschreven was voor ons van doorslag gevende aard. Een bijkomend voordeel van deze bouwbeschrijving is dat na iedere stap een test volgt voordat je verder bouwt. Zo wordt voorkomen dat je fouten moet zoeken of erger, dat er iets stuk gaat omdat een voorgaand deel niet goed is.
De originele bouwbeschrijving is in het Duits. Een Nederlandse vertaling is gemaakt door de VERON Afd. Woerden.
Binnen de afdeling waren er al zendamateurs die ervaring hadden met de Lima SDR. Het enthousiasme waarmee zij de Lima SDR hebben gebouwd en de opgedane kennis was mede aanleiding dit zelfbouwproject op te starten. Zo maakte Roy PE1ONW met zijn broer PA3TON de eerste verbinding met IS0RHV Rapport 5:5 met 1watt. De conclusie was dan ook dat de Lima SDR zich kan meten met het hoogste segment analoog.
Bij voldoende deelnemers is de VERON-VRZA afdeling Twente bereid een zelfbouwkit samen te stellen en ook voor een bepaalde tijd technische ondersteuning te  leveren.

De kit bestaat uit:

  • Alle componenten;
  • Printplaten met voorgesoldeerde SMD component (SI 750SMT). Deze mogelijkheid wordt geboden om ook degene die geen ervaring hebben met het solderen van een SMD component te verzekeren van een goed werkende SDR;
  • Behuizing;
  • Geprogrammeerde controllers (16F84A-04P en ATTINY 45-20PU) ;
  • Software;
  • ESD polsbandje met gebruiksinstructie.

Een prijs indicatie voor de Lima SDR kit is voor RX + TX € 220,00 en alleen voor het RX deel € 150,00. U ontvangt dan te zijner tijd een mail of er voldoende belangstelling is. Bij onvoldoende belangstelling ontvangt u van ons een besteladvies. Bij voldoende belangstelling ontvangt u de juiste prijs (deze is afhankelijk van het aantal deelnemers). U kunt dan het geld overmaken en bij ontvangst van het geld wordt uw deelname bevestigd.

Het Lima SDR project van de afdeling VERON VRZA is nu definitief van start gegaan ondanks dat het feit  dat het nog wel even zal duren voor dat het SDR LIMA project in  Electron zal worden gepubliceerd. Kijk maar eens op de web site van de afdeling Twente.